Hoe lang gaan wandelschoenen mee?

Hoe lang gaan wandelschoenen mee?

Wandelschoenen zijn dé basis voor elke avontuurlijke stap die je zet. Ze zorgen voor grip, ondersteuning en comfort – of je nu door de bergen trekt, een boswandeling maakt of een stedentrip maakt. Maar hoe lang blijven ze eigenlijk goed? En wanneer is het tijd om ze te vervangen? In deze blog duiken we in de levensduur van wandelschoenen, geven we tips voor onderhoud én helpen we je herkennen wanneer het tijd is voor een nieuw paar.

Wat is de gemiddelde levensduur van wandelschoenen?

Wandelschoenen gaan gemiddeld tussen de 800 en 1.200 kilometer mee. Dat komt neer op zo'n 1 tot 3 jaar, afhankelijk van hoe vaak je wandelt, op welke ondergrond en hoe goed je ze onderhoudt. Ga je elke zondag 10 kilometer wandelen? Dan zit je na twee jaar al aan de 1.000 kilometer. Maak je af en toe een wandeling, dan kunnen ze langer meegaan. Maar als je ze weinig draagt en niet niet goed opbergt, dan kan dit ook een negatieve invloed hebben op de levensduur. 

Wat bepaalt hoe snel je wandelschoenen slijten?

Hoe lang je wandelschoenen meegaan hangt sterkt af van meerdere factoren:

  • Gebruik: Hoe vaker (en intensiever) je je schoenen gebruikt, hoe sneller ze slijten. Zware dagtochten in de regen of bergen vragen meer van je wandelschoenen dan een stadswandeling.
  • Ondergrond: Rotsachtige, modderige of zanderige paden zorgen voor meer slijtage dan een vlak bospad of verhard pad. Ook zout water of sneeuw kunnen materialen aantasten. 
  • Onderhoud: Wandelschoenen die je na een wandeling schoonmaakt, laat drogen en goed opbergt, blijven aantoonbaar langer goed dan wandelschoenen die nat en vies in de schuur belanden. 
  • Pasvorm: Als je wandelschoenen niet goed passen, beweegt je voet te veel. Dit zorgt voor blaren én snellere slijtage van binnenvoering of zool. 

Hoe weet je dat je wandelschoenen 'op' zijn?

Zelfs als ze er nog prima uitzien, kunnen wandelschoenen hun originele steun of demping verloren hebben. Let op deze signalen:

  • De buitenzool is glad geworden, het profiel is verdwenen of ongelijk afgesleten. Hierdoor bieden ze minder of zelfs helemaal geen grip meer.
  • De zool voelt hard aan en biedt weinig veerkracht. Dit merk je vaak aan vermoeide of pijnlijke voeten, knieën of rug na het lopen. 
  • De binnenkant is versleten, zoals de voering bij het hielgedeelte of de inlegzool. Hierdoor heb je minder comfort en stabiliteit. 
  • Scheurtjes, kapotte stiksels of loslatend materiaal zijn duidelijke tekenen dat de schoen z'n beste tijd heeft gehad. 
  • Je krijgt ineens blaren of drukpunten, terwijl je dat eerder niet had met deze wandelschoenen? Dat is een sterkt signaal dat ze niet meer doen wat ze moeten doen. 

Pro-tip: Heb je wandelschoenen lange tijd niet gebruikt en wil je ze inpakken of aantrekken voor een volgende avontuur? Check beide schoenen eerst goed en controleer of de zool nog stevig vast zit. Je zult niet de eerste zijn die halverwege de eerste wandeltocht merkt dat de loslaat of een naad is losgegaan. 

Zo verleng je de levensduur van je wandelschoenen

Goed onderhoud van je wandelschoenen is belangrijk om ze langer mooi en functioneel te houden:

  • Reinig je schoenen na gebruik - modder, zand en vocht tasten het materiaal aan. Gebruik een zachte borstel en lauw water voor het schoonmaken van wandelschoenen.
  • Laat ze goed drogen, liefst op kamertemperatuur en niet bij een warmtebron. Laat leren schoenen ook nooit in de volle zon opdrogen, want dan kan het leer uitdrogen. Stop er wat oude kranten in om vocht op te nemen. 
  • Bewaar ze op een droge, luchtige plek en stop ze nooit in een afgesloten plastic zak. Bewaar ze ook niet in een vochtige schuur of garage om schimmelvorming te voorkomen. Vermijd tevens direct zonlicht. 
  • Gebruik je schoenen waarvoor ze bedoeld zijn. Lichte wandelschoenen zijn niet gemaakt voor zware bergtochten en bergschoenen zijn een overkill voor dagelijks gebruik. 

Kies de juiste schoen voor jouw wandelstijl

Ga op zoek naar de beste wandelschoenen die aansluiten op jouw activiteiten. Maak je vooral stedelijke wandelingen of lichte hikes? Dan past een lichtgewicht wandelschoen perfect bij je. Zoek je juist een stevige schoen voor ruig terrein? Dan zijn modellen als de Targhee of Circadia een veilige en comfortabele keuze. 

Let ook op materialen: een waterdicht membraan zoals KEEN.DRY is ideaal voor natte omstandigheden, terwijl ademend mesh fijner is voor warme, droge dagen

Luister naar je schoenen (en je voeten)

Wandelschoenen zijn een gebruiksvoorwerp dat onderhevig is aan slijtage. Er komt een moment dat ze toe zijn aan vervanging. Ze slijten - soms zichtbaar, soms voelbaar. Door goed op te letten en de schoenen op de juiste manier te gebruiken en onderhouden, kun je de levensduur flink verlengen. En als het tijd is voor een nieuw paar? Zie het dan niet als afscheid, maar als het begin van nieuwe avonturen samen. 

Tijd voor een nieuw paar?

Ontdek onze collecties voor dames, heren en kinderen. Ontworpen om elke stap comfortabel en veilig te maken, klaar voor nieuwe avonturen. 

Terug naar blog