voordelen wandelen

Heb je 12 minuten over? Ga wandelen!

We wandelen meer dan ooit - mede door de wereldwijde pandemie, toen veel mensen de kracht van wandelen hebben ontdekt.

Veel die toen zijn begonnen met wandelen, zijn dit ook blijven doen. Tal van studies laten zien waarom: wandelen heeft een positieve impact, zowel fysiek als mentaal, het stimuleert het denkvermogen en de creativiteit en versterkt sociale connecties.

Wij zijn zo enthousiast over de voordelen van wandelen, dat we een schoen hebben ontworpen - de KEEN WK400 - om de ervaring nóg beter te maken. We scheven zelfs een White Paper (Engels) om al het onderzoek dat we onderweg ontdekten, te delen. We maakten er zelfs een podcast over!

Heb je wat inspiratie nodig om je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan? Hier is overtuigend bewijs waarom wandelen geweldig is: 

Het is laagdrempelig en gratis

Het klinkt wellicht als een open deur, maar wandelen kun je op elk moment doen wanneer het je uitkomt en het kost je helemaal niks. Je betaalt geen contributie of sportschool abonnement en je kunt al beginnen met wandelen zo gauw je de deur uitstapt. En 12 minuten is al genoeg om de voordelen van wandelen te ervaren. 

Het is goed voor je fysieke gezondheid

Tijdens een wandeling van slechts 12 minuten worden maar liefst 522 metabolieten (moleculen die invloed hebben op ons hart, onze ademhaling en hersenen) positief beïnvloed. Een literatuuronderzoek van 140 rapporten, gebaseerd op 290 miljoen mensen uit 20 landen, toonde aan dat wandelen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en stress vermindert. Onderzoekers van de Harvard universiteit ontdekten bovendien dat slechts 21 minuten wandelen per dag het risico op hartziekten met 30% verlaagt. 

Het is goed voor je mentale welzijn

Wandelen verbetert onze mentale gezondheid en het verlicht stress. Hippocrates gaf ooit het advies: "Als je in een slecht humeur bent, ga wandelen. En als je daarna nog steeds in een slecht humeur bent, ga dan nog een keer wandelen." Recente onderzoeken ondersteunen wat we allang weten. Een studie met 1.843 deelnemers die gezamenlijk 74.000 uur wandelden, toonde een significante daling aan in stress- en depressiegevoelens onder regelmatige groepswandelaars, van wie velen ook een grotere tevredenheid rapporteerden.  Wandelen in de natuur heeft een nog grotere impact op het verminderen van stress. Uit een recent Fins onderzoek bleek dat cortisolniveaus, een hormoon dat stress reguleert, aanzienlijk daalden na een wandeling tussen de bomen. Dit werd bevestigd door een analyse van 22 klinische onderzoeken, die een aanzienlijke verlaging van cortisol in het speeksel van boswandelaars liet zien. 

Het is goed voor je sociale leven

Wandelen draait niet alleen om het verlagen van cortisol, minder depressie en meer creativiteit. Het gaat om meer dan alleen het tellen van stappen of het behalen van doelen. Het brengt ons in contact met een andere fundamentele menselijke behoefte: saamhorigheid.

Duizenden jaren lang hebben mensen samen in groten getale gelopen: op pelgrimstochten, om asiel te zoeken, te protesteren voor hun rechten, of geld in te zamelen voor goede doelen. Op kleinere schaal lopen we samen met partners, vrienden en kinderen om verbondenheid en troost te vinden. Samen wandelen creëert synchronisatie, een “indicator van sociale interactie”, zeggen cognitieve neurowetenschappers van Caltech. Deze beweging in harmonie kan een teken zijn van gedeelde gevoelens van verbondenheid, wederzijdse aandacht en positiviteit.

Ook al heb je maar 12 minuten, ga wandelen

Zoals je kunt lezen heeft wandelen ontzettend veel positieve effecten op zowel lichaam als geest. En heb je weinig tijd, zelfs na 12 minuten wandelen kun je er al van profileren. 

Oke, we willen nu het liefst alleen nog maar onze laptops dichtklappen en naar buiten gaan. Hou je net net veel van data als wij? Er is nog veel meer dat je zal inspireren om te gaan wandelen, al helemaal als je kiest voor onze sportieve wandelschoenen voor heren en dames: de WK400. Lees verder in de KEEN Solve By Walking White Paper voor nog meer fijne weetjes over wandelen. 

Terug naar blog