KEEN.FUSION

KEEN.FUSION: beter voor de planeet

Lijm houdt veel dingen bij elkaar. De knutselprojecten van je kind, het oortje van je favoriete koffiekopje dat is afgebroken, en het wordt waarschijnlijk ook gebruikt bij de constructie van je schoenen die je draagt.

En het is dat laatste waar we bij KEEN 's nachts van wakker liggen. Omdat de sterke lijm die wordt gebruikt om de zool aan de rest van de schoen te bevestigen, giftige oplosmiddelen bevat. Deze lijm verslechtert ook na verloop van tijd, waardoor de zool gaat loslaten (delamineren, zoals we in de schoenindustrie zeggen). Het is een van de belangrijkste redenen waarom schoenen uit elkaar vallen. 

We werken eraan om het gebruik van chemische middelen te elimineren en om van delaminatie iets tot het verleden te maken met KEEN.FUSION-technologie. Het gebruikt hitte en druk in plaats van giftige lijm om de zool machinaal aan het bovenwerk te verbinden. Je vindt het bij onder andere onze Targhee IV wandelschoenen en KNX sneakers. 

Hoe worden zool en bovenwerk gefuseerd zonder lijm?

Eerst heb je speciale schoenmakerijmachines nodig voor wat een direct-injectieproces wordt genoemd. Het is iets waar we jaren geleden in hebben geïnvesteerd. We hebben deze machines in onze fabrieken in thuisstad Portland (Amerika) en Thailand. Met deze machine wordt de tussenzool als het ware tussen het bovenwerk en de buitenzool gespoten, waardoor de hele schoen aan elkaar wordt verbonden. 

Hieronder een animatie hoe dit in zijn werk gaat:

De tussenzool is wat je avontuur na avontuur ondersteunende demping geeft. In dit geval creëert het ook een langdurige band voor nog meer avonturen. Een win-winsituatie voor jou en de planeet.

Hoe is het sterker dan lijm?

KEEN.FUSION gebruikt hitte en druk om een machinale band te creëren die niet loslaat. In onafhankelijke tests werd een Targhee IV schoen met KEEN.FUSION 1.000.000 (1 miljoen) keer gebogen, wat neerkomt op ongeveer 800  kilometer lopen. Vervolgens werd het is een "pull"-testmachine gezet, die klemmen op verschillende punten rond de tussenzool gebruikt om te testen hoeveel kracht er nodig is om de tussenzool van het bovenwerk te scheiden. Gemiddeld was er drie keer onze norm voor kracht nodig - of drie keer de bindingskracht van lijm - om het bovenwerk los te krijgen van de tussenzool. 

Waarom is het beter voor de planeet?

Er zijn zo'n 8 miljard mensen op de wereld en er worden elk jaar 24 miljard paar schoenen gemaakt. Als we een schoen langer mee kunnen laten gaan voor onze klanten, hoeven ze minder schoenen te kopen en hoeven er minder schoenen worden gemaakt die gebruikmaken van de hulpbronnen van de aarde. Onze KEEN.FUSION-technologie is om meerdere redenen beter voor mens en planeet: het smelt het bovenwerk samen met de zool voor een langdurige verbinding en dat allemaal zonder giftige lijm. Tevens gebruikt het minder energie. 

We hebben een missie om 's werelds meest duurzame, langst meegaande schoenen te maken. We noemen het Bewust Gecreëerd en KEEN.FUSION is een grote stap voorwaarts binnen deze doelstelling. 

Gegevens die we hebben verzameld van onze eigen fabrieken suggeren dat de KEEN.FUSION constructie 3,5 keer minder elektriciteit per paar vereist dan de traditionele constructie met lijm. Het stoot ook bijna 1 kg minder CO₂e (koolstofdioxide-equivalent of broeikasgasemissies) uit dan de traditionele lijmconstructie, voornamelijk vanwege het gebruik van minder energie een geen oplosmiddelen in de buitenzool en tussenzoolconstructie. 

We hebben een missie om 's werelds meest duurzame, langst meegaande schoenen te maken. We noemen het Bewust Gecreëerd en KEEN.FUSION is een grote stap voorwaarts binnen deze doelstelling. Want een langere levensduur is duurzaamheid en dat geldt ook voor het verminderen van het gebruik van energie en oplosmiddelen. Meer schoenen met KEEN.FUSION zullen volgen.

Terug naar blog