Nauwelijks insecten, een magisch wit landschap met knisperende sneeuw onder je voeten, glinsterende ijspegels - ja, winterwandelingen zijn minstens zo mooi, zo niet mooier dan wandelingen in de zomer.
Oké, even terug met beide benen op de grond en in de realiteit, want hoe vaak hebben we in onze regio nog te maken met een mooi sneeuwdek? Maar als het dan zover is, dan is het extra genieten van een winterwandeling! Of misschien ben je zo'n geluksvogel dat naar Lapland gaat of gaat wandelen in plaats van skiën tijdens de wintersport.
Natuurlijk brengt wandelen in de winter extra uitdagingen en gevaren met zich mee. En ja, het kost wat meer voorbereiding om op pad te gaan. Maar eenmaal aangekomen, goed ingepakt met de juiste laagjes en waterdichte kleding en met de juiste winter wandelschoenen aan je voeten, is winterwandelen prachtig en enorm de moeite waard.
Hebben we het geluk op een dik sneeuwpak, trek eropuit de bossen in. Hierbij geven we je de 10 beste tips om je wandeling in een winter wonderland net even aangenamer te maken.
1. Zorg voor gelukkige voeten
Bij het kiezen van schoenen voor winterwandelingen raden we sowieso waterdichte wandelschoenen aan. Hoe hoger de wandelschoenen, des te beter je voeten worden beschermd tegen het pak sneeuw waar je doorheen loopt. Met andere woorden, minder kans op het krijgen van natte - en dus sneller koude - voeten.
Wandelpaden kunnen in de winter vaak ijzig, glad (en ronduit uitdagend) zijn. Dus ook een loopzool met een goed, diep profiel van een gripvast materiaal zoals rubber is essentieel. En Om het je gemakkelijk te maken, hebben we alvast een selectie voor winter wandelschoenen voor dames en winter wandelschoenen voor heren voor je gemaakt.
En dan zijn er nog de sokken, die minstens zo belangrijk zijn als goede winter wandelschoenen. Kies voor wandelsokken van wol. Hoge wandelsokken met compressie hebben als extra voordeel dat ze je bloedcirculatie beter op gang houden.
2. Laagjes zijn je beste vriend
Kleed je in lagen. Als het echt koud is begin je met thermo-ondergoed. Kies daarna voor een basislaag (wol of synthetisch), voeg een isolerende laag toe (zoals een fleece-vest of een extra thermobroek) en sluit af met een water- en winddichte buitenlaag. Vergeet je muts, sjaal en handschoenen niet. Tip: vermijd katoen, want dat houdt vocht vast en maakt je koud.
3. Kies het juiste pad
Niet alle trails zijn geschikt voor de winter, met name als je de bergen ingaat. Ga voor relatief vlakke, minder blootgestelde paden. Vermijd paden langs kliffen als het glad kan worden. Twijfel je over de omstandigheden of ben je in afgelegen/onherbergzaam gebied, overweeg dan een wandeltocht onder begeleiding van een lokale gids.
Let er na zware sneeuwval ook goed op als je het bos ingaat. Verzwakte takken kunnen door het gewicht van de sneeuw afbreken.
4. Check het weer en start vroeg
Winterweer kan onvoorspelbaar zijn. Controleer de weersvoorspelling en wees niet teleurgesteld om je tocht af te blazen bij slecht weer. Begin vroeg, want de dagen zijn korter. Kies altijd voor een wind- en waterdichte winterjas en neem extra lagen mee voor onverwachte omstandigheden.
5. Eet meer en snack tussendoor
Met wandelen in de kou verbrandt je veel energie. Eet goed voordat je vertrekt en neem genoeg snacks mee voor onderweg. Dit voorkomt dat je afkoelt tijdens pauzes.
6. Bescherm je tegen de zon
Sneeuw reflecteert UV-stralen, wat je huid extra kwetsbaar maakt. Breng zonnebrandcrème en SPF-lippenbalsem aan, en vergeet je zonnebril niet om verblinding te voorkomen. In Nederland en België heeft de zon in de wintermaanden nauwelijks kracht, maar onderschat deze niet als je bijvoorbeeld in de Alpen bent.
7. Blijf gehydrateerd
Hydratatie is net zo belangrijk in de winter. Gebruik een drinkrugzak met een geïsoleerde slang om bevriezing te voorkomen, of houd je waterfles dicht bij je lichaam.
8. Ken de signalen van bevriezing en onderkoeling
Leer de tekenen van bevriezing (gevoelloosheid, verkleuring van de huid) en onderkoeling (rillen, verminderde motoriek). Stop onmiddellijk als je iets verdachts opmerkt en neem de juiste maatregelen.
9. Veiligheid boven alles
Pak wandelessentials in, zoals een kaart, degelijke zaklamp, EHBO-kit en extra eten. Voeg daar handwarmers, een nooddeken en een kleine schep aan toe voor wintertochten. GPS en telefoons kunnen in koude omstandigheden falen, dus neem altijd een papieren kaart mee.
10. Trakteer jezelf na de hike
Een winterwandeling verdient een warm welkom. Pak een extra setje warme kleding en een thermoskan met hete thee of chocolademelk in voor na je wandeling. Een kleine traktatie na de kou maakt de ervaring compleet.